En dag på jobbet med Svea

Vacker tass. Sök efter godisbiten. High five. Svea är med på noterna hela tiden. Men så är hon också certifierad terapihund med rätt att läka. Tillsammans med sin ägare Annika får hon barn och unga att skingra tankarna. Att klappa, lyssna, mysa och lära är positiva upplevelser – som ibland ger effekter långt utöver vad man vågar hoppas på.

Vi följer med Svea en solig vårdag till Slottis i Göteborg. Slottis har plats för åtta patienter som är i behov av sluten psykiatrisk vård. Just i dag ska Svea hälsa på två tjejer som får umgås med henne en halvtimme vardera. Första passet är utomhus med hopp och lek där Svea studsar mellan dekorstenar och parkbänkar. Sedan är det dags att gå inomhus för nästa pass, med lite lugnare aktiviteter som hundmassage.

”Nästan alla som möter Svea sätter sig på huk och klappar henne”, berättar Annika Isoniemi Blom, som äger Svea och driver Svea Hundteam.” Sedan får man ta det därifrån. En del är trötta och vill bara gosa och kela med henne. Andra vill vara mer aktiva. Det är viktigt att vara inkännande och bygga ett gemensamt förtroende mellan patienten, Svea och mig.”

När man klappar en hund ökar halten av oxytocin, ett hormon som ger en lugnande inverkan och får en att må bra. Zandra Stenback, sektionsledare på Slottis, berättar historier som får oss att häpna. Om barn som matvägrat en lång tid som plötsligt börjar äta. Om barn som tappat livsgnistan som plötsligt ler och skrattar för fullt. Om barn som äter mediciner för att må bra som plötsligt säger att de klarar sig utan dem. Men vad händer när barnen skrivs ut och inte längre får chansen att träffa Svea?

”Alla goda erfarenheter jag får som människa bär jag med mig”, säger Zandra. ”När våra tidigare patienter träffar en hund så är det förknippat med något positivt. Det finns också en stolthet över att man har lärt sig något om hundar, att man har gjort något bra.”

Dagens pass är över och Svea möter upp med Hjördis, en ny kollega som är utbildad till besökshund. Hjördis är två och ett halvt år gammal och följer med ut på fältet ibland. Svea fyller nio år i höst och antalet uppdrag ökar. Allt fler får upp ögonen för att djur har en läkande effekt på oss människor. Det tar cirka ett år plus praktik att utbilda hund och hundförare.

Vi lämnar Slottis med en bra känsla i kroppen och en ännu större övertygelse att fortsätta sponsra Svea genom Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus.