Albin får dagarna att rulla

När ett barn måste ligga på sjukhus länge påverkar det hela familjen. Det är lätt hänt att de friska syskonen inte riktigt hinns med i en vardag full av undersökningar och provtagningar. Därför har Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg två syskonstödjare. Som sponsor till projektet valde vi att åka och besöka ett syskon, fjortonårige Albin från Molkom, för att få ett syskonperspektiv på hur stödet fungerar. Han får verkligen dagarna att rulla.

”Volvo 745 är världens bästa bil”, slår Albin fast med ett stort leende. ”Om jag hittar en fin sådan släpper jag aldrig taget om den”. Volvointresset är helt klart på topp och planen är att nästa större aktivitet tillsammans med syskonstödjaren Johan blir Volvomuseet på Hisingen. ”Johan har blivit lovad av museichefen att vi ska få ut och åka med en bil. Jag hoppas det blir den första Volvon som tillverkades eller en bil som aldrig blev serietillverkad.”

Att resa från hemmet i Molkom till barn- och ungdomssjukhuset i Göteborg tar fem timmar. Albin tillbringade hela sommaren i Göteborg och det här är tredje omgången familjen är på sjukhuset med lillebror.

”Jag gnällde lite inför min mamma, som för övrigt är världens bästa, att jag tillbringat hela sommarlovet på sjukhuset. Men då svarade hon att jag ju varit på Liseberg fyra gånger och fem på Universeum. Ibland med familjen och ibland med Johan. Det hade hon förstås rätt i och att få komma iväg från sjukhusmiljön och bara tänka på något annat har varit härligt.”

Huvuddelen av tiden tillbringar Albin annars på sjukhusets lekterapi, där syskonstödjarna ingår som en del, tillsammans med nyfunna vänner som också har sjuka syskon. Här går det att spela pingis eller biljard, titta på tv eller spela tv-spel, läsa böcker eller bara hänga i soffan en stund. Ibland kommer det också besök utifrån, till exempel IFK Göteborg.

”Jag håller fortfarande på Karlstad i hockey, men nu är det IFK som gäller i fotboll. Hela laget var här i går och delade ut halsdukar, skrev autografer och spelade fotbollsspel. Tur att de inte spelar så illa på en riktig plan. Det hade aldrig fungerat.” 

Vad som däremot helt uppenbart fungerar är tanken med syskonstödjare. Vi säger hej då till Albin med insikten om att ett specialinriktat stöd för syskon ger en välbehövlig dos livsglädje. Väl tillbaka på kontoret går det inte riktigt att släppa Albin. Han har nyss fyllt år och det är julafton om någon vecka. Vi väljer att köpa en bok i present som tack för intervjun. En bok som handlar om en viss bil. Världens bästa.